شرط اصلی استفاده از بیمه کارگران ساختمانی
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی گفت: شرط اصلی استفاده از بیمه کارگران ساختمانی اشتغال در مشاغل کارگری ساختمان است که احراز آن با همکاری انجمنهای صنفی این عزیزان انجام میشود و کسانی که مستحق نیستند خارج و افراد محق جایگزین میشوند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مصطفی سالاری در نشست تخصصی کارگران ساختمانی که با حضور نمایندگان تشکلهای صنفی کارگران ساختمانی سراسر کشور روز شنبه در مجموعه نگین غرب سازمان تأمین اجتماعی برگزار شد، اظهار داشت: براساس هماهنگیها و توافقهای به عمل آمده، احراز شرایط استفاده از بیمه کارگران ساختمانی در دو مرحله انجام میشود. در مرحله اول از طریق سامانههای الکترونیکی افرادی که دارای پروانه کسب و یا شغل رسمی هستند شناسایی و حذف میشوند.
وی ادامه داد: در مرحله دوم کسانی که گردش مالی بسیار بالا دارند شناسایی میشوند و با توجه به اینکه با این مسائل عدم شمول به عنوان کارگر ساختمانی قطعی نمیشود؛ بازرسیهای لازم از این دسته افراد برای حصول اطمینان انجام میشود.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی جایگزینی کارگران ساختمانی واقعی با افراد حذف شده را هدف نهایی اجرای این برنامه اعلام کرد و گفت: باید کسانی که حذف میشوند را سریع جایگزین کنیم و کارگرانی که اشتغال آنان در مشاغل ساختمانی قطعی و محرز است را در اسرع وقت تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی قرار دهیم.
سالاری بر لزوم تجدید نظر در سهمیه بندی کارگران ساختمانی تأکید کرد و گفت: موضوع سهمیه بندی را باید جمع کنیم و در همه مسائل سهمیه بندی را کنار بگذاریم. هر کسی که مستحق است باید مشمول باشد و اگر نیست باید حذف شود.
وی افزود: نحوه بازرسی باید اصلاح شود و راهکارهای مناسب برای کنترل و پیشگیری از استفاده منغیرحق از ظرفیتهای حمایتی باید مورد توجه قرار گیرد. رفتار سخت گیرانه و بدبینی در بازرسیها بایستی متوقف شود و البته همزمان با نظارت دقیق از سوء استفادههای احتمالی نیز پیشگیری شود.
سالاری در ادامه با اشاره به لزوم تأمین منابع مالی برای ارائه خدمات به کارگران ساختمانی گفت: بیمه کارگران ساختمانی درحال حاضر حمایتی است و منابع آن پاسخگوی نیازها نیست. از نمایندگان محترم مجلس درخواست داریم با توجه به تفاهم ذینفعان در قانون مربوطه بازنگری کنند.
بیمه کارگران ساختمانی از مترقیترین بیمهها در دنیا است
عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: پیش از اجرای قانون بیمه کارگران ساختمانی، این عزیزان از مظلومترین اقشار جامعه بودند و هیچ تشکلی نداشتند. این کارگران اگر هر روزی کار نکنند، حقوق ندارند و هیچ پناهی نداشتند.
وی ادامه داد: ما برای اینکه کاری برای کارگران ساختمانی بکنیم، جلسات مرتبی تشکیل دادیم تا این افراد را که کارفرما ندارند، بیمه کنیم و از محل زیربنای پروانه ساخت و ساز حق بیمه ۲۰ درصد سهم کارفرما را محاسبه و دریافت کنیم.
مصری اظهار داشت: با تصویب قانون بیمه کارگران ساختمانی، این عزیزان از یکی از بدیهیترین حقوق شهروندی که بیمه اجتماعی است، برخوردار شدند.
وی بیمه کارگران ساختمانی را از مترقیترین بیمهها در دنیا برشمرد و گفت: حق بیمه کارگران ساخمانی سهم اندکی در هزینه تمام شده ساختمان دارد و هیچ نقشی در افزایش قیمت مسکن و یا رکود ساخت و ساز ندارد.
بیمه تأمین اجتماعی برای کارگران ساختمانی اهمیت بسیار بالایی دارد
علیرضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: انجمن صنفی کارگران ساختمانی از تشکلهای صنفی موفق است و تلاش زیادی برای فعالیت انجمنهای صنفی صورت گرفت و امیدواریم در این زمینه شاهد تلاش سازمان یافتهتری باشیم.
وی با بیان اینکه بیمه تأمین اجتماعی برای کارگران ساختمانی اهمیت بسیار بالایی دارد، گفت: باید از سوء استفاده از این مزیت توسط افراد غیر جلوگیری شود، اما به بهانه سوء استفاده نباید حق کارگران واقعی پایمال شود.
محجوب تأکید کرد: بیمه کارگران ساختمانی در بلند مدت به نفع سازمان تامین اجتماعی است و دولت و مجلس باید از تامین وجتماعی در این زمینه حمایت کنند.
پیشگیری از ۷۰ هزار قصد سوءاستفاده از بیمه کارگران ساختمانی
اکبر شوکت، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در این نشست گفت: با وجود اینکه موانع بسیاری سر راه انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی وجود داشت، توانستیم در ۱۲ سال گذشته شمار انجمنهای صنفی را از یک تعداد انگشتشمار به ۴۵۰ عدد برسانیم.
شوکت با بیان اینکه ۵۰ درصد حوادث کار و حدود ۶۵ درصد از مرگهای ناشی از حوادث کار مربوط به کارگران ساختمانی است، متذکر شد: هر سال بهصورت متوسط هزار کارگر ساختمانی فوت میکنند و همین تعداد هم دچار قطع نخاع و نقایص دیگر میشوند.
وی در ادامه با اشاره به سوءاستفادههایی که از بیمه کارگران ساختمانی میشود، خاطرنشان کرد: شخصی که ۴ سال پیش ۱۷ میلیارد تومان املاک داشت از بیمه کارگران ساختمانی سوءاستفاده میکرد. شخص دیگری همان سالی که از بیمه کارگران ساختمانی استفاده میکرد ۳۰۰ خودرو به کشور وارد کرده بود. افرادی دیگری هم بودند. اینها همه سوءاستفاده از بیمه کارگران ساختمانی محسوب میشوند.
شوکت با بیان اینکه امسال یک سهمیه ۲۰۰ هزار نفری را برای بیمه کارگران ساختمانی تعریف کردهایم، متذکر شد: تاکنون کسی برای ثبتنام و بهرهمندی از مزایای بیمه کارگران ساختمانی در این چارچوب اقدامی نکردهاست. پیشبینی من این است که حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر از آنها کارگر ساختمانی نیستند و تنها میخواهند از بیمه کارگران ساختمانی سوءاستفاده کنند.
وی گفت: در حال حاضر ما دنبال اصلاح ماده ۵ قانون تامین اجتماعی هستیم چراکه کارگران ساختمانی بهجای ۳۰ سال کار باید با ۳۵ سال بازنشسته شوند این در حالی است که بیشتر آنها دچار حوادث کار میشوند و در جوانی بدنهای آنها فرسوده میشود.